Γιατί κλείνω τον λογαριασμό στο Facebook αλλά παραμένω πελάτης του


Το Facebook λειτουργεί λίγο πολύ σαν την πλατεία του χωριού. Εκεί μαζεύονται όλοι οι νοματαίοι. Δεν γνωρίζουν όλοι όλους και δεν έχουν άποψη όλοι για όλους. Για αυτό το λόγο η πρώτη επαφή με την πλατεία έχει ένα έντονο άρωμα αμηχανίας. Με ποια, με ποιον να μιλήσω; Θα έχουμε κάτι κοινό να μας ενώσει; Ή θα χάσουμε το χρόνο μας και πιθανά τα μυαλά μας;

Στις πλατείες των αληθινών χωριών το πρόβλημα το έλυναν οι κάθε λογής κουτσομπόληδες ή συμπερθεροκόπες. Ήξεραν τους πάντες. Την οικογένεια, τις συνήθειες, τις επιθυμίες. Ήξεραν ακόμα περισσότερο τις αναμενόμενες ανάγκες για το κάθε και κάθε μία. Ποιος είναι σε ηλικία γάμου, ποια είναι από καλή γενιά, ποιος τρώει ψωμί και τυρί και ποια τρώει παντεσπάνι; Αυτοί οι τύποι λοιπόν αναλάμβαναν το ταίριασμα. 

-Για σου, ξάδελφε σου έλεγαν (Για κάποιο λόγο στα χωριά όλοι έχουν κάποιου είδους συγγένεια)

-Έλα κουμπάρε του έλεγες εσύ

-Ξάδελφε ξέρω για εσένα ότι… και σου προτείνω να κάνεις…  Ήταν οι επόμενες κουβέντες.

Αυτοί οι διαμεσολαβητές είχαν αναλάβει ένα σπουδαίο ρόλο. Την αναπαραγωγή όλης της κοινωνίας ακριβώς όπως είναι. Δεν συνταίριαζαν τη κόρη του κομμουνιστή με το γιο του χωροφύλακα. Αυτά τα ταιριάσματα αν γίνονταν, γίνονταν χωρίς τη διαμεσολάβησή τους. Και όποτε είχαν στα χέρια τους μια τέτοια καταγγελία έπεφτε το μπλοκάρισμα και το γιουχάισμα στη πλατεία σύννεφο.

Κάπως έτσι λειτουργεί το Facebook αλλά το ρόλο της διαμεσολάβησης τον έχουν αναλάβει οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης. Ό,τι ξέρουν αυτοί (οι αλγόριθμοι) το ξέρουν από την ανάλυση των big data. Αυτά είναι το σύνολο των δεδομένων που συλλέγει το Facebook από τα μέλη του. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι αλγόριθμοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί. Πράγματι η κόρη του χωροφύλακα δεν θα γνωρίσει ποτέ το γιό του αναρχικού. Σε καμία γενιά δεν θα δοθεί η ευκαιρία να εξελιχθεί. Επειδή όμως η εξέλιξη είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου ο αλγόριθμος γίνεται πιο αντιπαθητικός και πιο καταπιεστικό από τη κουτσομπόλα ή τον συμπεθεροκόπο. Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα που έχει ο αλγόριθμος είναι το ότι ενισχύει την άποψη που έχει για το κόσμο. Σε συνδέει μόνο με παρόμοια άτομα και σου στερεί την ομορφιά του διαφορετικού και του άλλου.

Για να απαλλαγείς (εν μέρη) από τον αλγόριθμο καταργείς το λογαριασμό ή τον γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια ή τον χακάρεις αν σε παίρνει.Στη πλατεία του χωριού όμως υπάρχει και κάποιοι άλλοι χαρακτήρες. Είναι οι τρελοί του χωριού. Αυτοί από τον κουτσομπόλη αγνοούνται και προσφέρονται μόνο για γέλιο. Έπειτα είναι οι πολιτικάντηδες που βρίσκονται στη πλατεία για να μαζέψουν ψήφους. Είναι οι ντελάληδες, οι θαυματοποιοί, οι απατεώνες και οι χρονοταξιδιώτες. Όλοι αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να διαλαλούν την αλήθεια τους χωρίς να τους ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα. Αυτοί δεν έχουν φίλους, αλλά αλληλεπιδρούν εντονότατα με τους πάντες.

Για αυτό το λόγο διάλεξα να μη φύγω τελείως από το Facebook. Καταργώ το λογαριασμό και αλληλεπιδρώ μέσω αυτής της σελίδας. Xρησιμοποιώ το Facebook σαν blog δηλαδή, και ελπίζω να μην είμαι ο τρελός της πλατείας και να μην γίνω ο πολιτικάντης του χωριού.


Καλή μου και καλή μας τύχη

We use cookies to personalize content and experience and analyze our traffic. We don't share any information with third parties. Google, youtube, and Facebook may collect some information. We are using google analytics, google maps, google fonts, Facebook pixel, and youtube video player. If you continue to use pubbuh.com, you agree with our terms.Ok