Ο άσωτος γιος (παραβολή διαβασμένη από έναν μορφωμένο κολλήγα)

Όταν ο άσωτος γιος επέστρεψε μπατίρης και πένητας στο σπίτι του, μας λέει ο Ιησούς, ο πατέρας του τον καλοδέχτηκε. Αυτό εξόργισε τον άλλο αδελφό κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, αφού η περιουσία είχε ήδη μοιραστεί και το μερίδιο του δεν κινδύνευε από την επιστροφή του Ασώτου.


 -


Όταν δεν έχεις τίποτα να πεις, πες μια παραβολή.


Τότε γιατί τόσο μίσος; Τι ήταν αυτό που διέγειρε το φθόνο στο μυαλό του; Ο ίδιος ο μεγάλος γιος λέει «για μένα δεν ξόδεψες ποτέ για να χαρώ εγώ και η φίλοι μου». Άρα ο μικρός γιος παίρνει όλο το μερίδιο της έμπρακτης αγάπης του πατέρα. Της αγάπης δηλαδή που εκφράζεται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια. Χάρηκε αυτός ο τύπος για την επιστροφή και την υποταγή του γιού του τόσο που έκανε γιορτή προς τιμή του. Δύσκολο βέβαια να το δούμε σα μια πράξη αγάπης και μόνο. Για τον άλλο γιο, που ήταν και δεδομένος τίποτα, μόνο δουλειά στα χωράφια για να αυγατίσει η περιουσία και να συνεχιστεί η φαμίλια.

Καθόλου περίεργο που σκύλιασε. Το περίεργο είναι γιατί δεν έκαψε τα χωράφια του πατέρα του. Γιατί συνέχισε να εκλιπαρεί τον άρχοντα πατέρα του. Πόσο διαφορετικό θα ήταν το μήνυμα αν εκείνη τη στιγμή ο μεγάλος γιος έλεγε «δε θέλω να γλεντήσω στη γιορτή ενός άλλου» και έφευγε να πάει να βρει τους φίλους του και να στήσουν το δικό τους χορό, ενδεχομένως και τη δική τους ζωή.

Πόσο διαφορετικό θα ήταν το νόημα αν εκείνη τη στιγμή ο άσωτος γιος έλεγε «πατέρα αν με αγαπάς στα αλήθεια, άσε με να πάω στο χορό του αδελφού μου, και να τον βοηθήσω να χτίσουμε μια νέα ζωή»

Κανένα από τα αδέλφια όμως δε θέλησε να σπάσει τη διαδοχή της οικογένειας, το πέρασμα του πλούτου και των εξουσιών από γενιά σε γενιά.

Αυτός είναι ο μόνος λόγος που το γλέντησε ο πατέρας. Και ήταν τόσο κυνικός που το γλέντι αυτής της νίκης του το έτριψε στη μούρη των κολλήγων του. 


We use cookies to personalize content and experience and analyze our traffic. We don't share any information with third parties. Google, youtube, and Facebook may collect some information. We are using google analytics, google maps, google fonts, Facebook pixel, and youtube video player. If you continue to use pubbuh.com, you agree with our terms.Ok